Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Mersin Eğitim Birimi'nin kurucusu olan Dr. Oğuz Demirsoy oyun oynamanın çocukların hayal gücünü ateşlediğini, aileleri, arkadaşları ve öğretmenleriyle aralarındaki bağı güçlendirdiğini vurguladı.
Çocuklara dijital oyunları yasaklamanın mümkün olmadığını ancak, sanalları gerçek olanla dengeleyerek, bağımlılığın önüne geçileceğini söyledi.
Dr. Oğuz Demirsoy, oyunların öğretici ve geliştirici özelliklerin çoğuna sahip olduklarını belirtti.Dr. Oğuz Demirsoy dijital çağda birebir insan ilişkilerinde çocukların sosyalleşmeye adım atması ile ilgili olarak da şu bilgileri verdi;
''Biz eğitimde hala eski usül kötü alışkanlıklarımızla (belletme, ezberletme, mekanik tekrarlatma) devam etsek de, son 10-15 yıldır beyinle ilgili yapılan çığır açıcı araştırmalarla (neuroscience), gelişmiş ülkelerde eğitim dönüşmüştür. Öğrenmek ve gelişmek için artık birinci öncelik güvenli bağlantıdır (önce ebeveyn, sonra da öğretmenlerle). Klasik mekanik bilgilendirme veya otorite kurup, zorla öğretmeye çalışmakla bunu sağlamak imkansızdır. En iyi öğrenmenin yaşam içinde deneyimle olacağı da artık kesinleşti: Ancak eylem veya pratik yapınca (ama mekanik değil) beyinde yeni bağlantılar kuruluyor ve yeni yollar açılıyor. Beyin hem yapısal, hem de fonksiyonel olarak gelişiyor. Buna "nöroplastisite" diyoruz; beynin esnek ve gelişebilir bir organ olmasını ifade ediyor.
Adı üstünde, oyun çocukluğu döneminde en iyi deneyim yaşama ve öğrenme yolu "müfredat" değil, Hürriyet'in haberine göre;oyun oynamadır. Oyun oynama aynı zamanda ebeveynler, gözetmenler veya arkadaşlarla çocuk arasında güvenli bağlantı kurmanın da en iyi yoludur. Her şey, ödülü (coşku, mutluluk, rahatlık) o anda kendi içinde yaşanan oyunla çok daha kolay öğrenilir. Çünkü direnç yoktur, ortam son derece olumludur ve "öğrenme şalteri" sonuna kadar açıktır. Hatta oyun, öykü, senaryo, tiyatro, simülasyon gibi araçlar şu anda erişkin eğitiminin bile olmazsa olmazı olmuştur. Durum böyle olunca, oyun ve oyuncak seçimi çok önemli hale geliyor.
Sanal oyunlar çok yaygınlaştı ve ciddi bağımlılıklara sebep oluyor.Ancak yasaklayamazsınız, çünkü artık sanal dünya yaşamımızın bir parçası. Ancak gerçek ve sanalı dengeleyebilirsek, bağımlılığı önleriz. Bunu da hem bahçede oynamayla, hem de elle tutulur gözle görülür oyuncaklarla yapabiliriz. Böylece bütünsel bir gelişim sağlamış oluruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder