30 Aralık 2016 Cuma

Hangi mesajlaşma uygulaması daha güvenli?

2016'nın en çok konuşulan konularından biri internette güvenlikti. Apple-FBI savaşları hükümetlerin durmadan teknoloji şirketlerinden bilgi talep etmesi 'Güvende miyiz?' sorusunu gündeme taşıdı.

Webrazzi bu soru üzerine popüler mesajlaşma uygulamalarının ne kadar güvenli olduğunu test etti.
Whatsapp
WhatsApp, bu yıl baştan uca şifrelemeyi mesajlarda varsayılan özellik haline getirdi. Yani WhatsApp uygulaması üzerinden gönderilen mesajların içeriği gerek Facebook sunucuları, gerek hükümetler gibi diğer taraflarca okunamaz hale geldi.
Gizlilik skoru: 5 üzerinden 2,5
Buna karşın WhatsApp mesajların kimler arasında ve ne zaman gönderildiği bilgilerini şifrelemiyor. Halihazırda rehber bilgilerinize erişme yetkisi verdiğiniz WhatsApp, depoladığı metadata’yı üçüncü taraflarla paylaşabiliyor. Diğer taraftan bir diğer gizlilik açığı da, WhatsApp uygulamasındaki mesajları yedekleme özelliği. Mesajlarınız iCloud ya da Google hesabınızda yedeklendiğinde artık WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliğinden faydalanamıyor. Mesaj içeriğinin kaderini Google ya da Apple belirliyor. Bunlara ek olarak şirketin bu yıl bilgilerinizi Facebook ile paylaşacak şekilde kullanım koşullarını güncellemesi, gizlilik ve güvenlik yönünden büyük bir tavizdi. WhatsApp, şifrelemeyi sesli ve görüntülü görüşmelere eklese de,gizlilik duyarlı kullanıcılar için tam olarak yeterli bir uygulama değil.
Facebook Messenger
Facebook Messenger’da şifreleme özelliği opsiyonel olarak sunuluyor.
Gizlilik skoru: 5 üzerinden 1,5
Facebook hesabınızla bağlantılı olması, bu nedenle gerçek isminizi kullanmaya zorlaması, halihazırda tüm kontak listenizi elinde tutması, konum paylaşımı yapabilmesi gibi sebeplerle gizlilik duyarlı kullanıcıların “geyik yapmaktan” öteye gidemeyeceği bir uygulama Facebook Messenger.
Telegram
Güvenlik ve gizlilik özellikleriyle Facebook mesajlaşma uygulamalarının akla ilk gelen alternatifi Telegram, gizli sohbet özelliği ve kendi kendini yok eden ve sunucularda depolanmadığı iddia edilen mesajlar gibi özellikleriyle kullanıcılarını hassas konularda konuşmaya cesaretlendiriyor.
Gizlilik skoru: 5 üzerinden 3,5
Telegram, client’larını, API’ını ve protolünü açık kaynak kodlu hale getirmesine karşın backend’i hala kapalı tutuluyor. Bunun anlamı şirketin deşifre edebilen birine 300 bin dolar ödül vereceğini söylediği şifreleme sisteminin tam anlamıyla şeffaf olmaması. Telegram’ın bir diğer sorunu da şifrelemeyi varsayılan özellik olarak sunmaması. Zamanında Edward Snowden’in de dikkat çektiği sorun, uygulamada ayarlarınızı değiştirmediyseniz, mesajlarınızın Telegram sunucularında tutulduğu anlamına geliyor.
Signal
Mesajlaşma uygulamaları arasında en şeffafı Signal, tamamen açık kaynak kodlu. Bu sayede gizlilik ve güvenlik açıklıkları tüm uzmanlar tarafından sürekli iyileştirilebiliyor. Hatta, WhatsApp, uygulamasına eklediği şifreleme özelliği için Signal protokolünü kullanıyor. Open Whisper Systems tarafından, tamamen kar amacı gütmeden geliştirilen Signal, tüm mesajlarınızı baştan uca şifreliyor ve bu, uygulamada varsayılan özellik olarak sunuluyor. Sunucularından metadata kaydı tutmayan Signal’ın, en fazla, kullanıcıların sunucusuna en son ne zaman bağlandığı bilgisini kaydettiği belirtiliyor. Bu da saat/dakika/saniye formatında değil, yalnızca gün bilgisi olarak giriliyor.
Gizlilik skoru: 5 üzerinden 4
Signal uygulamasıyla rehber bilgilerinizi paylaşmanız opsiyonel ancak bağlantılarınızı bulmanız için gerekli. Buna karşın uygulama, tüm kontaklarınızın telefon numaralarını sunucularında saklamıyor. Sunuculara telefon numaralarını gizleyerek/şifreleyerek gönderen Signal, halihazırda sistemindeki kayıtlı kullanıcıları tespit ettiğinde size iletiyor. Signal mesaj içeriklerini yedeklemenize de izin vermiyor bunun yerine Android cihazlarınız arasında mesaj geçmişlerinizi taşıyabiliyorsunuz. iOS için bu özellik, mevcut değil. Signal, Snowden’in favori mesajlaşma uygulaması olarak tanınıyor.
iMessage
Apple’ın gizlilik öncelikli politikası iMessage’ı piyasaki güvenilir uygulamalardan biri yapıyor. iMessage’da şifreleme varsayılan özellik olarak sunuluyor ancak WhatsApp gibi mesaj içerikleri iCloud’da yedekleniyor. Bununla birlikte iMessage’ın şifreleme özelliği yalnızca Apple cihazları arasındaki mesajlaşmalarda açık hale geliyor.
Gizlilik skoru: 5 üzerinden 2
Diğer mesajları metin mesajı olarak ileten mesajlaşma uygulamasının, tek başına, kullanıcıları tatmin etmesi zor.
Dikkat bunu unutmayın
 Webrazzi gizlilik skorlarını belirtirken bir konuya da dikkat çekiyor: Mesajlaşma uygulamaları için popülerlik ve gizlilik önceliği, bir arada bulunması imkansız iki özellik gibi görünüyor. Popüler mesajlaşma uygulamaları, kullanımı kolaylaştıracak özellikleri eklemek konusunda gizlilik öncelikli mesajlaşma uygulamalarından daha iyiler. Ve herkes bu mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor. Yani bir arkadaşınızı Facebook Messenger’da bulma şansınız Signal’de bulma şansınızdan çok daha yüksek. Kullanıcılar olarak bir süre daha popüler mesajlaşma uygulamalarını zorunlu olarak kullanırken, elimizin altında güvendiğimiz bir diğer mesajlaşma uygulamasını tutacağız büyük olasılıkla. Ancak artan sayıda kullanıcı bu konuda daha bilinçli hale geliyor. 2017, gizlilik öncelikli mesajlaşma uygulamalarının biraz daha popüler hale geldiği bir yıl olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder