22 Mart 2015 Pazar

Bukalemun Deri

Modaya göre renk değiştiren ceketler, arabalar, ayakkabılar, saçlar ve ojeler geliyor.


California Üniversitesi, Berkeley araştırmacıları isteğe göre şekil değiştiren yapay deri ürettiler. Bukalemun gibi renkten renge giren süper ince silikon deri “aktif kamuflaj” çağını başlatıyor.

Artık deri ceketlerle ayakkabılar modaya göre renk ve desen değiştirecek, bukalemun deriden üretilen giysilerin modası geçmeyecek. Yapay deri sayesinde asker kamuflajları da renk değiştirerek her türlü ortama uyum sağlayacak. Ancak bukalemun teknolojisi modayla sınırlı değil.

Geleceğin az elektrik tüketen esnek ekranları, renk değiştiren mobilyalar ve uçaklarda metal yorgunluğunu tespit eden akıllı sensörler de bukalemun deri türevlerinden üretilecek. Bu sensörler depremde hasar gören binaları ve köprüleri tespit etmeyi kolaylaştıracak.
Esnek bukalemun deri renk değiştirme özelliğini silikon film üzerine kazınan ve sadece belli bazı renkleri yansıtan mikroskobik çizgilere borçlu:

Yol kenarındaki bariyerleri sürücülere göstermek için kullanılan kedigözü plastikler ve kadın çantalarını süsleyen renkli pullar gibi ışığı yansıtan mikro çizgilerle kaplı bukalemun deriyi iki ucundan tutup kıvırdığınız zaman renk değiştirmesini sağlıyorsunuz.
Aktif kamuflaja izin veren deri bükülüp kıvrıldığında yüzeyindeki çizgilerin açısı değişiyor ve örneğin kırmızı ışığı yansıtmak yerine maviyi yansıtarak derinin renk değiştirmesini sağlıyor. Boya yerine yansıtıcı mikro yüzeyler kullanan bukalemun deri bu şekilde farklı desenler üretiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder