19 Kasım 2015 Perşembe

İran’dan dans edebilen ‘Müslüman’ robot

İran'ın ürettiği ilk insansı robot olan Surena, geliştirilmiş yapısıyla "Surena III" olarak yeniden tasarlandı.

İran dünyaca ünlü robotu Surena’nın 3. versiyonu olan “Surena III”ü ürettiğini duyurdu. Ülkenin öncü üniversitesi Tahran Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar tarafından üretilen Surena III’ün ilk versiyonu olan Surena I 2008 yılında üretilmişti. O tarihlerde dünyada humanoid robot (insansı robot) üretebilen çok az üretici bulunduğu için İran’ın ürettiği bu robota “müslüman robot” lakabı takıldı. İran ürettiği bu robot ile şu an dünya üzerinde insansı robot üretebilen sadece 5 ülkeden birisi.


Surena III’ün yapabildikleri, 2008 yılında üretilen ilk modelinden çok daha fazla. İlk versiyonunun üzerinden sadece 7 sene geçmesine rağmen oldukça çok gelişmiş olan robotun ilk versiyonu Surena I, sadece ona verilen metindeki bilgileri okuyabiliyordu ve uzaktan kumanda sayesinde kontrol edilebiliyordu. Surena II ise 2010 senesindeki tanıtımında robotun yapabildiklerini bir adım ileriye taşımıştı çünkü robot hareket edebiliyordu ve 22 derecelik hareket alanına sahipti ancak robot üreticileri Surena II’yi gerçek bir robot olarak sınıflandırmadılar çünkü robotta sensörler yoktu.

Surena III ise bu sene üretildi. Yürüyebilen, dans edebilen, 31 derece dönüş açısına sahip olan ve bir önceki modeli Surena II’ye göre çok daha hızlı yürüyüş hızına sahip olan Surena III, saatte 3 kilometre hızla bir insan gibi yürüyebiliyor. Bu özelliklerinin yanı sıra İranca 200 kelimeyi algılayabilen ve kendi kendine konuşabilen Surena III, etrafını algılayan sensörlere de sahip.

Webtekno

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder