Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik soruşturmalar, ByLock yazılımı üzerine yoğunlaştı. İstanbul merkezli operasyonlara "çözülme 1" ve "çözülme 2" adları verildi. Şifreli mesajlaşma sistemini kullandığı tespit edilen şüpheliler gözaltında. Peki ByLock nedir, nasıl geliştirildi?
ByLock operasyonlarına, Kütahya'da bir bodrum katında saklanırken yakalanan TÜBİTAK uzmanı İhsan Taşkın'ın verdiği ifade ışık tuttu.
Taşkın'ın verdiği bilgiler, MİT'in sistemi kırarak elde ettiği veriler ve polisin yaptığı çalışmayla uyuştu. Operasyon bunun üzerine başlatıldı.
Çözülme 2'nin hedefindeki 30 komiser yardımcısından 10'unun FETÖ ile mücadelenin etkin bir şekilde yürütülmeye çalışıldığı 2014 ve 2015 yıllarında komiser yardımcılığına getirildiği ortaya çıktı.
10 polisten 4'ünün üniversite mezunu olarak mülakatla alındığı, diğerlerinin de polislikten sınavla komiser yardımcılığına getirildiği belirtildi.
FFTÖ ile bağlantı olmaması için titizlikle seçilen komiser yardımcılarında ByLock çıkması emniyette şaşkınlık yarattı.
ByLocknedir? Programın yaratıcısı Hollandalı bir grup genç.. Yoğun gizlilik ve kullanım alanı sınırlı olduğundan aslında pek rağbet görmüyor.
FETÖ mühendisleri ise programı internette keşfetmiş.Sonra da TÜBİTAK'taki örgüt üyelerinden programın geliştirilmesi istenmiş. Ve ByLock, geliştirilerek adeta yeni bir program haline gelmiş.
Taşkın'ın iki arkadaşıyla geliştirdiği ByLock programının, Litvanya'da bir server üzerine kayıtlı olduğu tespit edilmişti.
Üç ayrı şifreleme ile korumaya alınan sisteme, kodlama ile girilirken, programı her isteyen internet üzerinden yükleyemiyor.
Örgüt abilerinin oluruyla yükleyecek abinin adresine gidilerek burada program cihaza kuruluyor, şifreleniyor ve kodlanıyor.
ByLock programı, ancak akredite olan bir başka kişinin referansıyla kullanılabiliyor. (cnntürk.c
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder