15 Aralık 2014 Pazartesi

İnternet kullanıcıları dikkat!

Emniyet yetkilileri, internet ve cep telefonu kullanıcılarına önemli uyarılarda bulundu.

Münih Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Müdürü Cem Karakaya, “İnternet’in tehlikeleri ve şansları” konferansında cep telefonu ve İnternet kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.

İnternet üzerinden veri hırsızlığının son günlerde oldukça arttığına dikkati çeken Karakaya “İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılığın bir haftalık getirisi ile fakir bir Afrika ülkesi insanlarının açlık sorunu ortadan kaldırılabilir“ dedi.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA

“Tüm Dünyada İnternet suçları için kullanılan bilgisayarların yüzde yetmişi Türkiye’dendir” diyen Karakaya ”Türkiye maalesef bu konuda dünyada Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sıradadır. Bunun en büyük sebebi Türkiye’de genellikle evlerde kullanılan sistem yazılımlarının kaçak olması nedeniyle güncelleştirilememesindir. Kötü niyetliler, her gün ortalama olarak iki yüz elli bin virüs üretiyorlar. Bu yeni virüslere karşı koruma sistemi olmayan bu bilgisayarlar, üzerinden amaçlarına kolayca ulaşabiliyorlar. Daha sonra başımızın ağrımaması için mutlaka biraz parayı gözden çıkarıp, lisanslı yazılımlar ve virüs programları yüklemeliyiz“ şeklinde konuştu.

KİŞİSEL BİLGİLELERİNİZ VERİRKEN DİKKAT!

Münih Türk Konseyi’nin düzenlediği konferansta konuşan Cem Karakaya, sosyal medya ile tüm yaşamımız gizliliklerinin ortadan kalktığını söyledi. Karakaya “Sosyal medya kurumları üyeleri hakkında polisin savcı ve mahkeme kararlarıyla elde edebileceğinden daha kişisel özel bilgilere sahip olmaktadır. Bu kişisel bilgiler her kişi için 30 ile 80 Euro arası şirketlere satılmaktadır. Bu nedenle İnternet’te verdiğimiz kişisel bilgiler konusunda daha hassas olmalıyız” dedi. Çocuklara alınan cep telefonlarının sağlık açısından zararlı olabileceğini söyleyen Karakaya, “Anne ve baba olarak çocuklarımıza İnternet’ten gelebilecek zararları anlatmalıyız. İnternet sitelerini yaşları ve ilgi alanlarına göre sınırlamalıyız. Kişisel bilgileri temkinli kullanmayı ve elektronik posta alıp göndermeyi öğretmeliyiz” dedi.

ÜCRETSİZ OYUN İNDİRMEDE DİKKAT!

Karakaya, İnternet’ten ücretsiz olarak sunulan oyunların genelde bir tuzak olduğunu hatırlatırken “Almanya’da bir pazar araştırma kuruluşunun yaptığı bir araştırmaya göre yüzde 47,6’lık oranla hemen hemen her iki kişiden biri siber saldırıların hedefi oluyor. Zararlı yazılımlara maruz kalanların oranı yüzde 25.7, İnternet üzerinde alışveriş ya da İnternet hizmetlerinde dolandırılanların oranı ise yüzde 16.8’dir“ dedi. Cem Karakaya, akıllı telefonlar için sunulan ”Apps“ lerin seçimi konusunda çok dikkatli olmak gerektiğini ve bunlarda da virüsler saklı olabileceğini söyledi.

DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder