6 Kasım 2014 Perşembe

Google hakkınızda bunları biliyor

Arama devi Google, siz farkında olmasanız da hakkınızda bu 5 bilgiiyi muhtemelen biliyor!


Google'ı çoğumuz, her gün az veya çok kullanıyoruz. Çoğumuz internetin başına geçtiğinde Google'ı açıp, ilgilendiği konuyu yazıyor ve Google sayesinde aradığı bilgiye ulaşıyor. Ancak Google, tüm bu hizmetleri bize "hayır işi" olsun diye ücretsiz sunmuyor.

Google'ın hakkımızda ne kadar şey bildiği, elbette ona ne kadar bilgi verdiğinize ve hangi hizmetlerini kullandığınıza bağlı. Peki Google, hakkınızda tam olarak neleri biliyor?

Google için demografiksiniz

Google bir şirket ve çoğu şirket, müşterilerinin kim olduğunu bilmek ister. Bu, Google'ın sizi temel olarak cinsiyet ve yaş sınıflarında bir yere oturttuğu anlamına geliyor. Google bu sayede size ilginizi çekebilecek, sizi cezbedecek reklamlar gösterip, onlara tıklayıp, para harcamanızı sağlamak istiyor.

Sizin ilgi alanınız, Google'ın da ilgi alanı

Bunun büyük kısmı, Google hesabınıza oturum açmış ve Web Geçmişi işlevini etkinleştirmiş olmanıza bağlı. Böylece Google, sizi oturum açtığınız her cihazınızda takip edebiliyor.

Google'ın ilgi alanlarınız ve hobilerinizi bilmesi için tabi ki bir Google hesabına ihtiyacınız yok. Bilgisayarınızın depoladığı cookie dosyaları, gezdiğiniz sitelerde ne yaptığınızı saklayarak reklamların size uygun hale getirilmesine yardımcı oluyor. Google ise hangi web sitelerini açtığınızı, hangisinde ne kadar süre geçirdiğinizi, hangi bağlantılara tıkladığınızı farklı hizmetleri yoluyla öğreniyor.

Google bunları neden mi yapıyor? Elbette daha isabetli reklamlar için ve sonuç olarak sizin üzerinizden para kazanabilmek için...
Google, nerede yaşadığınızı biliyor

Google, dünyanın çeşitli bölgelerinden bilgiler toplayan Street View otomobilleri dışında, internete bağlanırken kullandığınız IP yoluyla konumunuzu da biliyor. Google Maps'teki Konumum özelliğini kullanıyorsanız, firmaya nerede bulunduğunuzu yüksek doğrulukta bildiriyorsunuz demektir.

Gmail'inizde neler olduğunu da biliyor

Gmail'i kullanıyorsanız, epostalarınızın otomatik olarak taranmasına ve size buna göre arama sonuçları ve reklamların gösterilmesine izin veriyorsunuz demektir. NSA'nın bu bilgileri terörle savaşmak için Google'dan isteyebileceğini unutmamak gerekiyor.

İnterneti kullandığınızda

Google, arama sonuçlarınızı analiz ederek yılın/ayın/haftanın/günün farklı bölümlerde nelerle ilgileneceğinizi tahmin etmeye çalışıyor. Örneğin kilo kaybı programları Ocak ayında doruğa ulaşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder