3 Kasım 2014 Pazartesi

Telefonunuzu elinizde yanlış tutmayın

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Aydeniz, zamanının büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirenleri tehdit eden kas ağrıları, giderek yaygınlaşan taşınabilir mobil cihazlar nedeniyle daha fazla kesimi etkilemeye başladığını söyledi.

Aydeniz, yaptığı açıklamada, özellikle ofislerde çalışan kişilerin uzun süre bilgisayar başında oturmaları nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Hürriyet'te yer alan habere göre; son dönemde gelişen teknolojiyle beraber benzer sıkıntıların daha fazla tehdit unsuru haline geldiğini belirten Aydeniz, mobil telefon ve diğer taşınabilir tablet bilgisayarlardaki hızlı artışın, internette gezinme, müzik dinleme, video izleme, fotoğraf çekme ve mesajlaşma gibi nedenlerle bu cihazlara bağımlılığını artırdığını ifade etti.

Zamanının büyük bölümünü bilgisayar başında geçirenleri tehdit eden kas ağrılarının, giderek yaygınlaşan taşınabilir cihazlar nedeniyle daha fazla kesimi etkilemeye başladığına işaret eden Aydeniz, "Taşınabilir elektronik cihazların uzun süreli ve uygunsuz kullanımı, psikolojik sorunların yanı sıra ciddi kas-iskelet sistemi sorunlarına da yol açabiliyor. Bu nedenle kişilerin bu tür cihazların kullanımına sınırlama getirmeleri gerekiyor" dedi.

Kullanım sınırlandırılmalı

Aydeniz, yatarak veya uzanarak uzun süreli bu cihazları kullanmanın yumuşak doku zorlanması ve buna bağlı yaygın kas ağrısı yapabileceğine dikkati çekti. Bu durumun da duruş bozukluğuna yol açabileceğini belirten Aydeniz, mobil cihazlar konusunda kullanıcıları dikkatli olmaya çağırdı.

Bu tür cihazların gün içerisindeki kullanımının sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Aydeniz, şöyle konuştu: "Sürekli tutma, kavrama, yineleyen itme hareketleri, başparmakta kireçlenme ve kemiği kaslara bağlayan tendonun iltihaplanması ve tahriş olmasına neden olabilir. Özellikle başparmakta iki elin aralıklarla kullanılmasına dikkat edilmelidir. Çok hızlı tuşlamadan kaçınılmalı, ön kol ve bele yeterli destek sağlanmalı, uygun duruş korunmalı ve öne çok eğilmekten kaçınılmalıdır. Ayrıca başta çocuklar başta olmak üzere taşınabilir mobil cihaz kullananlar, her geçen gün spor aktivitelerine daha fazla katılım göstermelidir."

Aydeniz, aileleri, çocukların taşınabilir mobil cihazların kullanımı konusunda dikkatli olmalarını önerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder