18 Ocak 2016 Pazartesi

Facebook’a Neden Bu Kadar Bağlıyız?

Türkiye, Facebook'u en çok kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Peki Facebook'a neden bu kadar bağımlıyız.

7’den 77’ye herkesin her gün mutlaka baktığı bir mecra haline gelen en büyük sosyal medya oluşumu Facebook’a birçok uzmana göre kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bir bağımlı gibi etki göstermekte. Genellikle gençler arasında görülen bu durumda her boş anında cep telefonlarından bir kere kontrol edilen Facebook’a neden bu kadar bağlanıldığını uzmanlar açıklıyor.

Webtkeno’da yer alan habere göre 4 ana başlık altında belirlenen neticeler günümüz dünyasının neden bu kafar Facebook’a bağlı olduğunu açıklıyor.

1- Alışkanlık

Facebook’un popülerleşmesiyle beraber ne olup bittiği öğrenilmek için özellikle yeni nesil tarafından haber siteleri değil, direkt olarak Facebook ve diğer sosyal mecralara yöneliniliyor. Bu sebeple her bilgisayar başına geçen ya da cep telefonlarıyla zaman geçiren kullanıcı istemsiz olarak tarayıcıya f yarfi yazarak Facebook’a girmek ya da uygulamasını açarak bir bakmak istiyor.

Böylece günlük rutin işlere duyulan alışma durumunun bir parçası haline gelen Facebook, hiçbir nedeni olmasa dahi milyonlarca kişi tarafından gün içinde birkaç kere girilmekte.

2- Gizlilik ve Gözlem

İnsanlığın doğasında olan gizlilik, gözlem ve merak konusu da Facebook’un bu kadar sık kullanılmasındaki en önemli etmenlerden biri. Yani her ne kadar Facebook’un gizlilik yaptırımları iyi olsa da örneğin bir fotoğraf paylaşan kullanıcı kimlerin gördüğünü, kimlerin beğendiğini ve ne yorum yaptıklarını kontrol etmek için Facebook kullanımını sıklaştırıyor. Aynı zamanda çevresindeki kişilerin neler yaptığını da merak eden kişi, bunu Facebook’tan rahat bir şekilde kontrol edebildiği için tekrar kullanmaya devam ediyor.

3- Ruh Halleri

Yapılan araştırmalara göre normal ve iyi ruh hallerinden daha çok kötü ruhsal durumlarda bulunan kişiler çok daha sıklıkla Facebook’u kontrol ediyorlar. Hatta bu durum alışkanlıkların neticesinde bu tarz ruh hallerinde olan kişilerin ilk aklına gelen şeylerden biri Facebook haline geldiği bildiriliyor.

4- Diğer Sosyal Medya Siteleri

Yapılan bu tarz araştırmalara göre Facebook’tan uzaklaşmanın en etkili yolu ise farklı bir sosyal ağa yönelmek olduğu görüldü. Yani kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun Facebook kullanımını azaltmalarının yegane sebebi onun yerini tutacak ya da kullanıcının daha çok hoşuna gidecek Twitter vb farklı mecralara yönelmesi olarak gösteriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder