16 Şubat 2015 Pazartesi

Ay’daki İlk Kamera Ortaya Çıktı

Neil Armstrong, Ay’a ayak basan ilk astronotlardan biliyorsunuz. 2012'de hayata gözlerini yuman Armstrong’un hayatta kalan eşi, National Airand Space Museum ile bağlantıya geçmiş ve kocasının odasında bulduğu beyaz çantayı müzeye bağışlamış. Çanta içerisinde, Astronotun uzayda kullandığı kimi eşyalar bulunuyor.

Müze, yaptığı açıklamada çantanın adının “McDivittPurse” olduğunu ve görevler esnasında modülde tutulduğunu söylüyor. McDivittPurse, astronotların o esnada ihtiyaç duymadıkları eşyaları geçici süreliğine saklamalarını sağlıyor. Görülen o ki Armstrong, çanta ve içerisindekileri kişisel eşya olarak saklamak istemiş ki bu, astronotlar arasında oldukça sık yapılan bir şeymiş. Ancak Armstrong’un 45 sene boyunca bu çanta hakkında hiçbir bilgi vermemiş olması, biraz şaşırtıcı bir durum olarak görülüyor.
Çantadaki eşyalar arasında belki de en dikkat çekici olanı, Ay’a ilk atılan adımı kaydeden kamera. 16mm’lik bilgi keşif kamerası, 20 Temmuz 1969'daki ilk adımları insanlara gösteren kamera olarak tarihe geçmiş durumda. Çantadan çıkan diğer şeyler ve kameranın çektiği iki görüntüye, galerimizden göz atabilirsiniz. Bu arada bu eşyaların, Neil Armstrong almasa Ay’da kalacağını belirtmek gerekiyor. İnsanlarda, bu kamera ve eşyanın -çalıntı sayılabileceği- fikri oluşmuş durumda zira. Eğer Armstrong bunları kendi için almasaydı, bu eşyalar belki de hâlâ Ay’da ikâmet ediyorolacaklardı.

Neil Armstrong’un 2012'de öldüğünü söylemiştik. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın, Neil Armstrong’un ölüm yıl dönümünde yayınladığı o videoyu izlemek için buraya tıklamanız yeterli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder