IBM Güvenlik Birimi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre en popüler mobil arkadaş bulma uygulamalarının %60'ından fazlası, kişisel kullanıcı bilgilerini ve kurumsal verileri riske atan, çeşitli internet saldırıları için risk taşıyor.
IBM'in araştırmasına göre bu uygulamaların birçoğunun (kamera, mikrofon, depolama, GPS konumu ve sanal cüzdan fatura bilgileri gibi) aygıttaki diğer özelliklere de erişimi bulunuyor ve dolayısıyla da güvenlik açıklarıyla birlikte hackerlar için cazip duruma getiriyor. Araştırmada yer alan kuruluşların hemen hemen yarısındaki çalışanların iş için kullandıkları mobil aygıtlarda, en popüler arkadaş bulma uygulamalarından en az biri kurulu bulunuyor.
Pew Araştırma Şirketi’ne göre Amerika'daki her 10 kişiden biri (yaklaşık 31 milyon kişi) bir arkadaşlık sitesine üye ya da arkadaş bulma uygulamasını kullanıyor ve son sekiz yılda internet ortamında tanışarak flört edenlerin sayısı %66'ya yükseldi.
Kullanıcıların bu tip sitelerle paylaştıkları kişisel bilgiler konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğine vurgu yapan araştırma, bazı kullanıcıların paylaşım oranlarını artırarak kişisel güvenlik ve gizlilik bakımından kendilerini tehlikeli bir duruma soktuklarını gösteriyor.
IBM Güvenlik Biriminin araştırmacıları bu çalışmada Android mobil platformundaki 41 arkadaş bulma uygulamasından 26'sının orta ya da yüksek düzeyde güvenlik açıkları bulundurduğunu saptadı. Bu analiz; Ekim 2014'te Google Play mağazasında var olan uygulamalar temel alınarak yapıldı.
Hacker Saldırılarından Korunmak İçin Atılacak Adımlar
IBM en çok kullanılan Android arkadaş bulma uygulamalarının %60'ından fazlasında birçok güvenlik açığı olduğunu ortaya çıkarmışsa da hem kullanıcılar hem de işletmeler kendilerini olası tehditlerden korumaya yönelik adımlar atabilir.
Kullanıcılar Neler Yapabilir?
Gizemli Ol: Uygulama aracılığıyla iletişim kurduğun kişiden emin oluncaya kadar işyeri, doğum günü ya da sosyal medya profilleri gibi kişisel bilgilerini çok fazla ortaya dökmeyin.
Verdiğin izinleri kontrol et: Telefondaki ayarları görüntüle ve izinleri denetleyerek bir uygulamayı kullanmak isteyip istemediğinize karar ver. Güncelleme yaparken uygulamalar genellikle adres defteri ya da GPS verilerine erişimleri özellikleri otomatik olarak sıfırlar.
Parolalara Dikkat Et: Sahip olduğun her internet hesabı için farklı parolalar kullan. Tüm hesapların için aynı parolayı kullanırsan, birçok saldırıya maruz kalabilirsin.
Zamanında Güncelleme: Çıktıkları anda her zaman uygulamaların ve aygıtın için en son güncellemeleri yükleyin. Bu, cihazdaki ve uygulamalardaki hataları ve açıkları düzelterek daha güvenli hale getirir.
Güvenilir Bağlantılar: Uygulamayı yalnızca güvenli Wi-Fi bağlantılarında kullanın. Hackerlar bu tip saldırılarda genellikle sizi doğrudan kendi aygıtlarına bağlayan sahte Wi-Fi ağlarını kullanır. Bu araştırmada bulunan güvenlik açıklarının birçoğu Wi-Fi üzerinden kötü amaçlı kullanılabilir.
İşletmeler Neler Yapabilir?
Doğru Koruma İlkesini Benimseme: Kuruluşun güvenliğini korurken çalışanların kendi aygıtlarını kullanmasını sağlamak için mobil tehdit yönetimi (MTM) yetenekleriyle Kurumsal Mobil Yönetimi (EMM) ürünlerinden yararlanmak
Yüklenebilir Uygulamaları Belirleme: Çalışanların Google Play, iTunes ve kurumsal uygulama mağazası gibi yalnızca yetkili uygulama mağazalarından uygulamalar yüklemesine izin vermek
Eğitim: Üçüncü parti uygulamaları yüklemenin tehlikeleri ve uygulamalara izin verildiğinde bunun ne anlama gelebileceği konusunda çalışanlara eğitim vermek
Olası Tehditleri Anında Gündeme Getirme: Bir cihazın tehlikede olduğu saptanırsa ya da kötü niyetli uygulamalar bulunursa anında harekete geçen, akıllı telefonlar ve tabletler için otomatikleştirilmiş ilkeler oluşturmak. Bu, sorun çözülürken kurumsal kaynaklar için koruma sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder