Londra'da doktorlar, canlı 1600 insan kalbinin dijital modellerini bilgisayarda depoluyor. Amaç, kalp ve hastaların genleri ile ilgili bilgileri karşılaştırarak yeni tedaviler geliştirmek.
Hammersmith hastanesi Tıbbi Araştırma Konseyi Klinik Bilimler Merkezi'nde 1600 hastanın kalbinin ayrıntılı üç boyutlu görüntüleri çekildi ve her gönüllünün genetik bilgileri kaydedildi.
Proje, bilimde ilerleme kaydetmek için çok miktarda veri toplama akımının son örneği oldu.
Kalp araştırmasına katılan doktorlardan Declan O'Regan, yeni yöntemin, hastalardan birkaç yıl boyunca az miktarlarda veri toplanması ile yapılan tıbbi denemelerden çok daha fazla bilgi sunabileceğini söyledi.
Dr. O'Regan, "insanların genleri ile kalp hastalıkları arasında karmaşık bir ilişki var ve hala bu ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Net üç boyutlu kalp görüntüleriyle, kalp hastalıklarının nedenlerini ve etkilerini daha iyi anlamayı umuyoruz" dedi.
Bu kadar fazla miktarda bilgi depolanmasının amacı, hastalıklara yol açan ortak unsurları tespit etmek.
Dr. O'Regan bu tarz araştırmaların tıpta artık norm haline gelmeye başladığını söylüyor.
Çok miktarda veri toplama akımı, birçok bilimsel alanda yaygınlaşmaya başladı.
Cambridge'deki Avrupa Biyoinfomatik Enstitüsü'nde örneğin onbinlerce bitki ve hayvanın tüm genetik kodları saklanıyor. Bu bilgi 5.000 dizüstü bilgisayarın kapasitesi kadar yer tutuyor.
İnsan beyninin nasıl çalıştığını bulmak için Southern California Üniversitesi'nde, 30 bin adet üç boyutlu beyin görüntüsü saklanmış durumda. Bu veriler de, 10 bin dizüstü bilgisayarın kapasitesine eşdeğerde.
Afrika ve Avustralya'da yapılmakta olan bir radyo teleskopu ise, bir yılda 300 milyon dizüstü bilgisayarı dolduracak kadar veri toplayacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder