12 Şubat 2015 Perşembe

Bu Uygulama, Uçak Kazasında Ölüp Ölmeyeceğinizi Söylüyor!

Son zamanlarda gerçekleştirilen uçuşlarda pek çok kaza gerçekleşti.

2014'ün çözümlenemeyen olayları arasında yer alan Malezya Havayolları’na ait uçağın kayboluşu; yine Malezya Havayolları’na ait bir diğer uçağın şüpheli bir şekilde vurularak düşürülüşü, Endonezya-Singapur seferini gerçekleştirirken düşen AirAsia uçağı ve son olarak da TransAsia uçağının yaptığı kaza…

Tüm bunlar, hayatını kaybeden yolcular ve geride kalanlar için yıkıcı; uçak korkusu olan yolcular için de oldukça can sıkıcı şeyler. Bu tür kazalardan sonra, uçak kazasında ölme riskinin istatistiksel olarak 0'a yakın olduğunun bilinmesi bile pek fayda etmiyor; hem de ne sıklıkta uçarsanız uçun. Fakat iPhone‘unuzda bu mantık üzerine ortaya çıkarılmış bir uygulamanın olması, uçmak zorunda kaldığınız zamanlar belki içinizi ferahlatabilir.

“Am I GoingDown? (Düşüyor Muyum?)” isimli uygulama, oldukça basit bir arayüze sahip. Uçuşunuz hakkında bilgilerinizi veriyorsunuz (ayrılma vakti/yeri, varış yeri, havayolları, uçak marka ve modeli); uygulama da size, düşme riskinizin ne olduğunu söylüyor. Oldukça iç rahatlatıcı cevaplar aldığınızı da söyleyebiliriz; örneğin uygulamayı kullanan bir kullanıcı, tüm bilgilerini girdiğinde şöyle bir cevap almış: “Bu uçağın düşmesi için, 15.000 yıl boyunca her gün uçmak gerekiyor. Yine de kesin değil ama belki o zaman bir kaza olabilir.”
Londra merkezli VanillaPixel tarafından geliştirilen Am I GoingDown?, NTSA ve International CivilAviationOrganization’dan aldığı veri ve istatistikleri kullanıyor. Yani o 15.000 yıl kafadan sallama değil; tamamen tarihi verilere ve rakamlara dayanılarak ortaya atılmış bir rakam. Pratikte ne kadar işe yaradığı tartışılır; ancak iç huzuru yakalamak adına oldukça başarılı olduğunu söylemek gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder